top of page

5 soovitust kodumüüjale

Koduvahetus võib tunduda keerulise ettevõtmisena, kuid õige lähenemisviisi ja ettevalmistusega võib see olla sujuv ja edukas kogemus. Kui olete otsustanud elukohta vahetada, on oluline alustada õigesti ja teha läbimõeldud samme, et tagada parim tulemus. Siin on mõned olulised sammud, millest alustada, et olemasoleva korteri või maja müümine oleks võimalikult edukas.




Hinnastamine

Enne müügi alustamist on oluline teada oma korteri turuväärtust. See aitab teil mõista, millise hinnaga saate oma vara müüa ja milline võiks olla realistlik müügihind. Õige hinnastamine on reaalse tehingu aluseks. Võimalik on tellida ka hindamisakt, mis näitab müüdava objekti praegust turuhinda läbi statistika ja spetsialisti silmade. Kuid tuleb arvestada, et hindamisakt on tasuline ja kehtib pangale esitamiseks kuni 6 kuud. 

Hinnastamisel tuleks lähtuda müügis olevatest objektidest ehk otsestest konkurentidest ja tehtud tehingutest samas piirkonnas. Arusaadav, et tavaliselt ei pruugi me teada, mis hinnaga kõrvalmajas korter on müüdud, kuid selleks tuleb appi Maa-ameti hinnastatistika. Müügihind tuleks määrata võimalikult täpselt vastavalt turule või veidi kõrgemalt, kui tehingu tegemisega ei ole kiire. 


Objekti ettevalmistamine

Kuulutuse koostamiseks tehakse müüdav kinnisvara korda. Soovitatav oleks teha vajalikud remonttööd ja paigaldada puuduolevad lambid, et elamine näeks välja atraktiivne ja korras. Piltide tegemiseks tuleks koristada ja eemaldada isiklikud esemed, et luua avar ja neutraalne atmosfäär, mis võimaldab ostjatel end koduselt tunda. 

Vaadatakse üle müüdava kinnisvara paberid, et kõik oleks korras, k.a. ehitisregistris. Kui leitakse puudusi või täitmata andmeid, tehakse need korda. Kui paberimajandus on pankadele nõutavas seisukorras, ei ole ostu-müügi protsessis takistusi. 


Kuulutuse koostamine

Kuulutuse koostamisel on tähtis tuua välja kõik olulised detailid müügiobjekti kohta. Kindlasti ei piirdu see vaid kahe lausega, kuid samas ilukirjandust pole samuti vaja. Ostjate jaoks on olulisimad järgmised asjad: mõõtmed, tubade arv, viimase remondi aeg, kütteliik, maja ennast puudutavad küljed ja kommunaalide näidised. Lisaks teised objektile omased tunnused. 

Ostja soovib saada ühest kohast võimalikult palju informatsiooni, mis aitab teha valiku just teie kinnisvara osas või siis hoopis välistada selle. Miks on see oluline? Võib juhtuda, et esmapilgul tundub korter või maja ostuhuvilistele sobivat, kuid kohapeale tulles selgub, et siiski on midagi puudu, nt rõdule ei paista päikest terve päeva jooksul. Siiski on müüja ja ostja mõlemad raisanud väärtuslikku aega vaatamise peale. 


Turundamine ja näitamine

Kui kõik ettevalmistused on tehtud, alustatakse aktiivset turundustegevust objekti müümiseks. Kasutatakse erinevaid kanaleid, sealhulgas internetikuulutusi, sotsiaalmeediat ja kinnisvaraportaale, et jõuda võimalikult paljude potentsiaalsete ostjateni. 

Näitamise ajaks tuleks kodu koristada ja valmistuda justkui kallite külaliste vastuvõtmiseks. Lõhnateraapias kasutatakse meeleolu loomiseks erinevaid lõhnasid, nii ka kodustes tingimustes. Soovitatav on toad enne potensiaalseid ostjaid tuulutada ja lisada küünla või kaneelisaiade abil meeldiv esmamulje haistmismeele kaudu. 

Arvestada, et eestlane ei soovi teisi oma kodus häirida. Seetõttu oleks hea, kui lemmikloomad ja lapsed oleksid läinud näitamise ajaks jalutama. Tagasiside saamine võib olla keerline, kuna kardetakse solvata kodu omanikke. Kuid tagasiside tuleks kindlasti küsida. 


Läbirääkimised ja müügitehing

Kui ostja on leitud, alustatakse läbirääkimistega müügitingimuste üle. Tuleks olla valmis kompromissideks ja ei tohiks karta küsida professionaalset nõu, et tagada õiglased tingimused nii müüjale kui ka ostjale. Kui osapooled on jõudnud kokkuleppele, valmistatakse ette vajalikud dokumendid ning sõlmitatakse tehing notari juures. 

Kinnisvara müümine võib olla pingeline protsess, kuid õige ettevalmistuse ja läbimõeldud strateegiaga on võimalik tagada sujuv ja edukas müügiprotsess. Vajadusel pöördutakse professionaalsete kinnisvaramaaklerite poole, et saavutada parim tulemus koduvahetuses.


Tea, et meie meeskond on olemas, et toetada teid igal sammul kinnisvara müügiteekonnal. Oleme valmis võtma kogu protsessi enda kanda, et teha teie elu lihtsamaks ja müügiprotsessi kiiremaks. Küsi meilt pakkumist ja tasuta turuanalüüsi.






Comments


bottom of page