top of page

Kas ettevõtja saab kodulaenu?

Käisin arutasin hiljuti kodulaenuhalduriga sellest, millised võimalused on ettevõtjana kodulaenu saada ning mil määral erineb see tavaprotsessist.




Palju oleneb ettevõttest endast

Laenuandjad uurivad ettevõtte finantsnäitajaid, sealhulgas kasumit ja bilanssi. Mida tugevam on ettevõte, seda suuremad on võimalused saada laenu ning soodsamaid laenutingimusi.


Kindlasti vaadatakse ettevõttesse lähemalt sisse, kui reaalne on pikaajaliselt konkreetsel ettevõttel maksta välja sellist palka, mida ettevõtja laenu taodeldes endale maksab.

Kust tuleb sissemakse- kui sissemakse tuleb ettevõttest dividendidena, siis kui palju on ettevõttel edaspidi jällegi võimekust maksta nõutavat palka.


Ettevalmistus Taotluse Esitamiseks

Enne laenutaotluse esitamist tasub ettevõtte finantsolukorda põhjalikult analüüsida ja vajadusel parandada. See võib hõlmata võlgade vähendamist ning ettevõtte krediidiajaloo parandamist.


Palk

Teine oluline argument on nagu ikka, palk ise. Pangad tohivad laenu anda kuni 40-50% netosissetuleku ulatuses. Sinna alla kuuluvad kõik liisingud ja teised laenud.


Pankadele seatud reeglid on mõlema osapoole kaitseks- enim isegi laenusaaja, et oleks reaalne, et ta suudab seda laenu ka pikaajaliselt teenindada.


Isiklik Krediidiajalugu

Lisaks ettevõtte finantsseisule vaatavad laenuandjad ka taotleja isiklikku krediidiajalugu. See hõlmab kõiki isiklikke laene, krediitkaarte ja muid finantskohustusi. Hea krediidiajalugu suurendab laenu saamise võimalusi. Ka krediitkaardi olemasolu võib mingil määral mõjutada antava laenu suurust, isegi kui seda ei kasutata.


Laenuvõimaluste Võrdlemine

Enne otsuse langetamist tasub võrrelda erinevate laenuandjate pakkumisi. Oluline on uurida nende pakutavaid intressimäärasid, tagasimakseperioodi, tasusid ja muid tingimusi, et leida endale sobivaim variant.


Kokkuvõtteks võib öelda, et kuigi kodulaenu saamine ettevõtjana võib olla veidi keerulisem kui tavapärasel palgatöötajal, on see siiski täiesti teostatav.

Kindlasti toon välja selle, et kui on soov kodulaenu taodelda ning oled ettevõtja, pane endale aeg konsultatsiooni, kus laenuhaldur saab vaadata üle sinu konkreetse juhtumi, sest kõigi olukorrad on väga erinevad. Ettevõtted on erinevad, pered on erinevad, palgad on erinevad, krediidiajalood on erinevad- laenuhaldur oskab anda sulle kõige õigema vastuse.
Ära tee selliseid suuri otsuseid selle põhjal, mida oled rahva seas kuulnud- sedasi võid kaotada nii väärtuslikku aega kui ka raha. Panga konsultatsioon on tasuta ning tänapäeval ei pea isegi kodust selleks lahkuma. Konsultatsioon viidi läbi videokõne teel.

Isiklikul näitel saan välja tuua selle, et pank soovis näha 4 kuud palga laekumist ning seejärel võis juba laenu taodelda. Seega rahva seas leviv kuulujutt, et ettevõtja palk peab laekuma vähemalt 1 aasta, ei pea paika.



Comments


bottom of page