top of page

Kodu ostmine pangalaenuga

Miski, mis tekitab emotsioone ühest servast teiseni.

Pank annab laenu inimesele, kelle puhul on näha, et ta on võimeline seda ka tagasi maksma.


Kuidas seda aga pangale tõestada ja olla kindel, et kodulaenu saamise otsus oleks positiivne?



1.Lähtu oma reaalsetest vajadustest.


Kõik teie laenumaksed kokku ei tohiks ulatuda netosissetulekust üle 30-40%. Mõtle läbi oma reaalsed vajadused ning arvestage selle juures oma sissetulekuid, seniseid finantskohustusi ja igakuised kulutusi.



2.Kinnisvara seisukord


Kehvemas seisus kinnisvara on küll odavam, kuid arvestada tuleb kogu projekti. Kes teeb renoveerimistööd, kui kulukaks see läheb ning kust tuleb renoveerimiseks vajalik raha? Mida põhjalikumalt see on läbimõeldud, seda suurem on võimalus positiivsele vastusele.



3. Vähemalt 20% oma finantseering või lisatagatis.


KredExi abi saab taotleda siis, kui vähemalt üks laenutaotleja kuulub KredEx poolt määratud sihtgruppi. Sellisel juhul saab taotleda laenu 10% omafinantseeringuga. KredEx käendab noori spetsialiste ehk kõrgharidust tõendava diplomiga inimesi, noori peresid, kus kasvab alla 15aastane laps ning energiatõhusa kodu ostmist, ehk kodud, kus on energiamärgis A, B või C.



4.Korras kinnisvara dokumendid


Ostetav kinnisvara peab olema kantud ehitisregistrisse ja kinnistusraamatusse, samuti peab olema sellel ehitusluba/ehitusteatis ning kehtiv kasutusluba/kasutusteatis.


Valitud kinnisvara läheb laenu tagatiseks ning seetõttu tuleb tellida hindamisakt. Pank annab laenu kinnisvara turuhinnast 80%. Kinnisvara müüja võib oma kinnisvara hinnata turuväärtusest kõrgemaks kui ka madalamaks. Pangal on vaja dokumenti, mis tõestab objekti reaalset hetkelist turuväärtust.



5.Senine maksekäitumine peab olema hea


Laenutaotleja kahjuks räägivad sagedased võlad, viivitamised seni võetud kohustuste täitmisel ja hasartmänguharjumus. Samuti hinnatakse ka olemasolevaid rahalisi kohustusi- laenud, liisingud, krediitkaardid ja järelmaksud. Kuna need mõjutavad maksimaalset laenusummat, tuleks vaadata üle, kas mõne neist saaks enne laenu võtmist ära maksta. Näiteks võib 600€ järelmaks vähendada maksimaalset laenusummat kuni 5000€ võrra.



6.Ausus


Pank küsib väga palju isiklikke küsimusi, et selgitada välja, kas taodeldav laenukohustus on taotlejale sobilik ning võimetekohane. Esitage pangale alati tõene info, pank on laenu andes teie koostööpartner.



Comments


bottom of page