top of page

Kodulaen

Mida Pangad Jälgivad?


  1. Krediidiskoor: Üks peamisi tegureid, mida pangad hindavad, on taotleja krediidiskoor. Krediidiskoor peegeldab inimese maksekohustuste täitmise ajalugu ja on oluline näitaja tema usaldusväärsusest laenusaajana.

  2. Sissetulek ja Stabiilsus: Lisaks on oluline taotleja sissetuleku netosuurus ja selle stabiilsus. Regulaarne ja piisav sissetulek annab kindluse, et laenu saaja suudab makseid õigeaegselt tasuda.

  3. Muud Finantskohustused: Pangad arvestavad ka teisi finantskohustusi- olemasolevad laenud, krediidikohustused ja muud võlgnevused. See mõjutab laenusaaja võimet uut laenu teenindada.

  4. Isikliku panuse suurus: Mida suurem on inimese enda panus kodu soetamisel, seda madalam on laenurisk. Pangad hindavad seda kui laenusaaja pühendumust ja vastutust.

  5. Töökohastabiilsus: Pankade jaoks on oluline laenuvõtja töökoha stabiilsus. Stabiilsus annab märku võimest pikaajaliselt laenu teenindada .

Kuidas Olla Parim Kandidaat Kodulaenule?

  1. Hoia Puhas Krediidiajalugu: Enne laenu taotlemist veendu, et sinu krediidiajalugu on korras. Tasu arved õigeaegselt ja vähenda võlgnevusi. Kui sul on näiteks liisinguid, mida sul on võimalik varem ära tasuda, siis see tõstab sinu laenuvõimekust kodu soetamisel. Taotleja kõigi finantskohustuste kuumaksed ei tohi ületada 50% netosissetulekust.

  2. Säästa ja Planeeri: Kogu piisavalt raha omafinantseeringuks. Mida suurem on sinu panus, seda suurem on tõenäosus, et saad heaks kiidetud ja sul on paremad laenutingimused.

  3. Hinda Oma Finantsolukorda: Enne laenutaotluse esitamist analüüsi oma sissetulekut, väljaminekuid ja muid rahalisi kohustusi. See aitab sul realistlikult hinnata, kui suurt laenu saad endale lubada. (Finantsiliselt mõistlik on võtta võimalikult pika aja peale kodulaen, aga mitte maksimaalse võimaliku summa peale. See võib olla liialt sinu võimete piiripeal)

  4. Dokumenteeritud Stabiilsus: Taga, et sul on dokumenteeritud tõendid sissetuleku stabiilsuse ja töökoha püsivuse kohta. See annab pangale kindlustunde sinu maksevõime kohta.


Kodulaenu saamine pole pelgalt tehing, vaid vastutusrikas finantsotsus. Pangad hindavad hoolikalt taotlejaid, et tagada nii nende kui ka laenusaajate huvid. Oma finantsolukorra hoolikas planeerimine ja parandamine aitavad sul olla parim kandidaat kodulaenule ning tagavad sujuva laenuprotsessi.

Laenuvõimekus sõltub taotleja sissetulekutest, kohustustest, kliendi vanusest lähtuvalt maksimaalsest võimalikust laenuperioodist ning ostetava kinnisvara asukohast ja seisukorrast. Kui peres on ka alaealised lapsed, peab olema pere sissetulek mõnevõrra kõrgem, et laenuvõimekus oleks samad tasemel, mis ilma lasteta paaril või üksikisikul

Comments


bottom of page