top of page

Mis mõjutab kinnisvara hinda?

Kinnisvara väärtus on määravaks teguriks nii omanike kui ka ostjate jaoks ning seda mõjutavad mitmed erinevad faktorid. Nende mõistmine on oluline, et teha õigeid otsuseid kinnisvarainvesteeringute, müügi või ostu osas. Alljärgnevalt vaatleme olulisemaid tegureid, mis mõjutavad kinnisvara väärtust.




  1. Asukoht See on kõige olulisem tegur, mis mõjutab kinnisvara väärtust. Asukoht-asukoht-asukoht! Asukoha atraktiivsus hõlmab mitmeid alamkategooriaid, sealhulgas ligipääsetavust, naabruskonda, ümbruskonna infrastruktuuri (nagu koolid, poed, transport jne). Ka likviidsus on üks põhilisemaid asju asukoha juures. Kui ligipääsetavus on väga hea, naabrid on kõik toredad ja läheduses on palju peresid, koolid, poed on olemas, bussiliiklus on hea, aga asukoht on väiksemas linnas, mitte Tallinnas või Tartus, siis see hind jääb ikkagi oluliselt madalam kui mõnes suuremas linnas. Võrdlema peab alati sarnaseid pakkumisi. Likviidsus on vara või investeeringu omadus, mis määrab, kui kiiresti ja hõlpsalt seda saab müüa turuhinnaga. Likviidne vara on see, mida saab kiiresti müüa ilma suurema hinnalanguseta või kaotuseta, samas kui vähem likviidsed varad võivad olla raskemini müüdavad ja nende müügist võib tekkida kahjum. Mida suurem on sihtrühm, keda võiks huvitada konkreetne kinnisvara, seda likviidsem on vara. Suuremates linnades on võimalikke huvilisi alati rohkem, sellest ka vara kõrgem likviidsus. Sa võid ehitada väiksemasse linna väga uhke ja tänapäevase maja, aga tõenäosus, et müügi korral sa ei saa sealt tagasi sama summat, millega sa selle ehitasid, on suur.

  2. Turuolukord ja majanduskeskkond Nõudluse ja pakkumise tasakaal, intressimäärad, inflatsioon ja majanduslikud tingimused on kõik olulised näitajad, mis võivad kinnisvara väärtust tõsta või langetada. Lähiaastatest on meil tuua erinevaid näiteid. Kui euribor oli madal ning pakkumiste arv väike, tõusid kinnisvarahinnad rekordiliselt kiiresti. Euribori kiire tõusiga, muutusid ka tingimused ebasoodsamaks ostjatele ning pakkumist tuli järjest juurde, mille tõttu hinnad stabiliseerusid.

  3. Füüsiline seisukord ja vanus: Kinnisvara seisukord on samuti oluline. Hästi hooldatud ja renoveeritud kinnisvara võib olla suurema väärtusega. Ostjal jääb ära suurem remondi- ning ajakulu. Kinnisvara näeb atraktiivsem välja ning selle tõttu paistab rohkem silma. Samuti mängib rolli vara vanus, sest vanematel hoonetel võib olla rohkem hooldus- ja remondikulusid. Kui kinnisvaral on kõrgemad remondi- või laenumaksed, siis võib olla keerulisem leida ostjat ning selle tõttu ka hind langeda. Renoveerimata välisfassaadi ning renoveeritud korteri puhul tekivad küsimused- kui kõrged on igakuised kommunaalid, remondifond ning kas eeldatav renoveerimine on paika pandud või kui kaua remondifondi veel kogutakse.

  4. Kinnisvaraturu trendid Trendid, nagu näiteks linnaosade areng, uued ehitusprojektid või demograafilised muutused, võivad samuti mõjutada kinnisvara väärtust. Näiteks võib linnapiirkonna populaarsuse tõus suurendada naabruses asuva kinnisvara väärtust. Kui Tartusse jõudsid Ukraina sõjapõgenikud, siis kiiresti sai populaarseks Annelinna piirkond. 1-2 toaliste korterite hinnad tõusid hüppeliselt, raha laenamine oli odav ning investeerimisega tegelesid ka noored.

Õige väärtuse saamiseks tuleb arvesse võtta mitmeid erinevaid aspekte ning jälgida hoolikalt turu ja keskkonna dünaamikat.


Küsi meilt TASUTA oma kinnisvara turuanalüüsi, kui plaanid seda müüa või välja üürida!




Comments


bottom of page