top of page

Tartu Korterituru Analüüs: Hinnad ja Pakkumine 2021 vs 2024

Tartu kinnisvaraturg on viimase kolme aasta jooksul läbinud märkimisväärseid muutusi. Uurides andmeid aastate 2021 ja 2024 kohta, näeme, et korterite hinnad on märgatavalt tõusnud, samas kui pakkumise dünaamika on olnud erinev.

Siin on põhjalik ülevaade sellest, mis on juhtunud Tartu korterituru hindade ja pakkumistega ajavahemikus jaanuarist septembrini 2021 ja 2024.


Hinnatõus 2021 vs 2024


2021. aasta algas keskmise ruutmeetri hinnaga Tartu korterite puhul 1821,6 eurot jaanuaris.

Aasta esimese üheksa kuu jooksul nägime järjepidevat hinnatõusu, kus septembriks oli hind tõusnud 1971,7 euroni.

Seda perioodi iseloomustas korterite hindade kiire kasv, mis oli tõenäoliselt tingitud suurest nõudlusest ja pakkumise vähenemisest.


2024. aasta algas palju kõrgemate hindadega. Jaanuaris oli keskmine ruutmeetri hind juba 2660,1 eurot. Hinnad püsisid suhteliselt stabiilsed kogu aasta vältel, veidi langedes septembriks 2637,6 euroni.


Võrreldes 2021. aasta hindadega on 2024. aasta hinnatase ligi 46% kõrgem, mis on märkimisväärne muutus.


Pakkumise Trendid: Langus vs Kasv


Kui vaadata korterite aktiivsete kuulutuste arvu, siis 2021. aastal oli pakkumise dünaamika väga erinev. Jaanuaris oli Tartu turul 752 aktiivset kuulutust, kuid septembriks oli see arv langenud 663-ni. See vähenemine viitab sellele, et pakkumine oli piiratud, mis omakorda oli üks hinnatõusu teguritest.


Vastupidiselt näitas 2024. aasta hoopis pakkumiste kasvu. Jaanuaris oli 790 aktiivset kuulutust, kuid septembriks tõusis see arv 1031-ni.


Hoolimata pakkumise suurenemisest püsisid hinnad stabiilsed, mis võib viidata sellele, et nõudlus on endiselt tugev või on pakkumise ja nõudluse suhe hakanud tasakaalustuma.



Põhjused ja Tagajärjed


Tartu kinnisvaraturu hinnatõus aastatel 2021 kuni 2024 on tõenäoliselt mõjutatud mitmest tegurist, kuid oluline roll on siin olnud ka euribori tõusul. Kui 2021. aastal oli euribor negatiivne või nullilähedane, mis tegi laenutingimused väga soodsaks, siis 2024. aastaks on euribor järsult tõusnud. See on kaasa toonud oluliselt kõrgemad laenuintressid, mis on mõjutanud potentsiaalsete ostjate ostujõudu.


Euribori tõus on pannud paljud laenuvõtjad raskemasse seisu, kuna kõrgemad intressimäärad suurendavad igakuiseid laenumakseid. See omakorda on võinud piirata ostjate arvu, kes saavad endale lubada kinnisvara soetamist praeguste hindade juures. Kuigi pakkumine on 2024. aastal suurenenud, on võimalik, et nõudlus ei ole samas tempos kasvanud, kuna kõrgemad laenukulud on osade ostjate jaoks turult eemaldanud või neid ettevaatlikuks teinud.


Sellest hoolimata ei ole hinnad veel olulisel määral langenud. Euribori tõus võib siiski hakata pikaajaliselt mõjutama kinnisvaraturgu, eriti kui pakkumise kasv jätkub ja ostujõud väheneb. Tartu turul võib tulevikus oodata hinnastabiilsust või isegi hinnalangust, kui euribori tase püsib kõrge ja laenuvõtmine muutub järjest raskemaks. Samas võivad hinnad püsida kõrged, kui Tartu jääb atraktiivseks elukohaks ja majandustingimused stabiliseeruvad.



Kokkuvõte


Tartu kinnisvaraturg on 2021. ja 2024. aasta vahelisel perioodil läbi teinud olulisi muutusi. Hinnatõus ja pakkumise muutused on andnud tunnistust tormilisest ajast turul, kus varasem piiratud pakkumine on asendunud suuremate võimalustega ostjatele.


Tartu jääb aga alati atraktiivseks sihtkohaks, eriti üliõpilastele ja peredele, mis annab põhjuse arvata, et nõudlus Tartu korterite järele püsib ka tulevikus tugevana.

Comments


bottom of page