top of page

Tõusnud EURIBOR ja mida see tähendab koduostjale.

Euribori tõstmine on klassikaline viis kiiresti kasvava inflatsiooni pidurdamiseks, kuid mida tähendab see koduostjatele?





Alustame sellest, et mis on euribor.

Euribor on üleeuroopaline pankadevaheline baasintressimäär, millega on seotud enamus Eestis väljastatavatest kodulaenudest ja autoliisingutest.


Inimesed on madala euriboriga harjunud ning nüüd, kui see on järjest tõusmas, on see teema aina päevakajalisem.


Viimase aasta jooksul on kuue kuu euribor kiiresti tõusnud ning jõudnud 3,7%ni. See intressimäärade tõus on mitmekordistanud kinnisvara ostmisega seotud kulusid, mida täna ei leevenda langenud kinnisvarahinnad.


Näide:
Kui võetakse pangast 100 000 eurot laenu 30 aastaks 2%lise intressiga, on igakuiseks laenumakse suuruseks kuus 370 eurot ja 360 tagasimaksekuu jooksul makstakse pangale intresse kokku ca 30 000 eurot. Kui võtta arvutuse aluseks kõigi 360 kuu euriborina 3,5%, makstakse pangale intressina tagasi ca 104 400 eurot ja igakuiseks kuumakseks on 578 eurot. Ehk igakuised kulud on tõusnud konkreetse laenusumma juures 370 eurolt 578 euroni, mis on 208€ vahe.

Kuna inimesed maksavad oma igakuisest palgast ära suurema summa laenude teenindamiseks, siis liigub vähem raha ka majandusse. See omakorda võib tähendada seda, et kui nii pikalt jätkub, siis võivad ohtu sattuda ka inimeste töökohad.


コメント


bottom of page